Obiettivo principale del primo livello è quello di far conoscere la tecnica della degustazione. Parleremo di viticoltura e conosceremo le vinificazioni attraverso le basi dell’enologia. Apprenderemo le funzioni del Sommelier, dallo stile nel servizio, all’organizzazione della cantina, dall’uso corretto dei differenti strumenti
La sede Regionale resterà chiusa il 24 e 31 dicembre 2025 e il 2 e 5 gennaio 2026.
Non è solo una passione. Seguire un corso professionale da sommelier ti offrirà nuove opportunità di lavoro, ti permetterà di istaurare collaborazioni in Italia e all’estero, ti farà conoscere un mondo di valori e legami autentici. Una cosa possiamo garantirla: essere sommelier ti cambierà la vita


Become part of the large Ais family. You will be able to share, with 40 thousand other colleagues, a common passion, a lifestyle, the pride of belonging to the largest and most qualified wine organization in the world. You will also be able to take advantage of multiple discounts and benefits reserved for members of the association.
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Become part of a community where wine is much more than just a drink: it is an art form, a tradition and a culture to discover and share. Our three levels are designed to guide you on an extraordinary journey through the secrets of viticulture, tasting techniques, excellence in service, enography, wine and food pairing.
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It's not just a passion. Following a professional sommelier course will offer you new job opportunities, will allow you to establish collaborations in Italy and abroad, and will introduce you to a world of values and authentic bonds. We can guarantee one thing: being a sommelier will change your life
Find out moreLa sede Regionale resterà chiusa il 24 e 31 dicembre 2025 e il 2 e 5 gennaio 2026.
Obiettivo principale del primo livello è quello di far conoscere la tecnica della degustazione. Parleremo di viticoltura e conosceremo le vinificazioni attraverso le basi dell’enologia. Apprenderemo le funzioni del Sommelier, dallo stile nel servizio, all’organizzazione della cantina, dall’uso corretto dei differenti strumenti
From the November 25, 2025 to the March 9, 2026
Confcommercio Pisa, Via Chiassatello 67
From the January 12, 2026 to the March 30, 2026
Hotel Siesta in via Bernardini 327
From the January 19, 2026 to the April 13, 2026
Via Empoli 27/29
From the January 26, 2026 to the May 11, 2026
Ca De Frati
From the January 26, 2026 to the April 27, 2026
– Via G. Marconi, 67/A
From the February 24, 2026 to the May 25, 2026
Grand Hotel Guinigi, Via Romana 1247
From the March 2, 2026 to the May 28, 2026
(Ex Garden) Via Custoza, 2
From the January 12, 2026 to the March 30, 2026
Hotel Siesta in via Bernardini 327
From the January 19, 2026 to the April 13, 2026
Via Empoli 27/29
From the January 26, 2026 to the May 11, 2026
Ca De Frati
From the January 26, 2026 to the April 27, 2026
– Via G. Marconi, 67/A
From the February 24, 2026 to the May 25, 2026
Grand Hotel Guinigi, Via Romana 1247
From the March 2, 2026 to the May 28, 2026
(Ex Garden) Via Custoza, 2